Fiyatları biz belirlemiyoruz ;
Bizim işlerimiz büyük şehirlerdeki gibi değil. Taksimetre açılışımız farklı, kilometre hesaplamalarımız farklı, tarifemiz farklı. Bu tarifeyi federasyon belirliyor. Bizim şuan taksimetre açılışımız 4 lira, kilometrede 5 lira. Yeni zam aldık ama ; 3 aydır eski fiyatlarla devam ediyoruz. Normal de açılış 5 lira ve kilometre 6 lira oldu. Kasım ayinin 27 sinde uygulamaya başlayacağız. Bir de indi bindi olayı var. Büyükşehirlerde de var. En kısa mesafeye 15 lira alıyoruz.
Müşterilerle en çok anlaşmazlık yasadığımız konulardan birisi de tarife ücretleri. Esnaf ve sanatkârlar konfederasyonu taksi fiyat tarifesinin 6. Maddesine göre telefonla çağırılan taksi, ilk hareket yerinden taksimetreyi açar. Bunu çoğu müşteri bilmiyor, itiraz ediyor, şikâyet ediyor, tartışmaya kadar gidebiliyor.
Bizim burada ki sıkıntımız yolcuyu bıraktıktan sonra geri durağa dönüyoruz. Büyükşehirlerde yolda giderken müşteri bulmak kolay. Bizim ise maalesef müşteri bulmamız zor oluyor ve elimiz boş dönüyoruz.
Bazen arayıp taksi istiyorlar. Arayan müşteriyi daha yakin bir taksi durağına yönlendiriyoruz.
Geçtiğimiz yıllara oranla paralel ilerleyen gelişmeler de var güvenlik sıkıntımız yok;
Bundan 15, 20 sene öncesine göre su an çok rahatız. Eskiden geceleri güvenliğimiz yoktu. Sarhoşu, hırsızı.. Hepimiz tehlikedeydik. Uzaktan bakar, sıkıntı yaratacak bir insan olduğunu anlayınca kapılarımızı kapatır, duraktan uzaklaşırdık. Şimdi geve çalışma konusunda daha rahatız. Her yerde bekçilerimiz var. Bekçiler sabaha kadar her mahallede sokakta görevdeler, bunun en çok faydasını görenlerdeniz.
Aksaray küçük;
Sıkıntılarımızdan birisi de çarşı merkezi küçük olduğu için duraklar birbirine çok yakin. Zamanında durakları belediye belirlemiş ve öyle kalmış. Şehir buyuyor ama duraklar yıllardır ayni yerdeler.
En büyük avantajımız internet. Müşterinin gece bir yere gitmesi gerekiyor; hemen internetten arayıp taksi durağımıza ulaşabiliyorlar. Bu konuda teknoloji yanımızda ve bizde faydalanıyoruz.
Gece işleri gündüze oranla daha fazla ;
Gece isi gündüz isine göre daha fazla oluyor. Gece müşterilerimiz genelde öğrenciler. Belli bir saatten sonra toplu taşıma olmadığı için taksileri tercih ediyorlar. Tabi ki bununda bazen olumsuz yanları oluyor 40 liralık yola parası yetişmiyor "25 lira var ağabey." diyor. O saatten sonra itiraz etme şansın yok. Her ise de taksimetre ile gitme şansımız yok. Müşteriler bazen köylere gitmek istiyor. Taksi metre açsam bu defa müşteri gitmeyecek. Taksi metreyi kapatınca da yolda polis, jandarma çeviri yapıyor. Anlaşmalı götürüyorum diyorsun kabul etmiyor. Bu da sıkıntılarımızdan biri devletimiz ile asla ters düşmek istemiyoruz.
Bağ-Kur konusunda sitemlerimiz de var ;
Hepimiz ev geçindiriyoruz, küçük şehir de yaşadığımız için birikim yapamıyoruz. Büyükşehir de taksicilik yapanlarla ayni şartlarda yaşıyoruz. İs yok ama ayni sigortayı ödüyoruz. Bağ kur’umuzu aynı oranda yatırıyoruz. İstanbul’da ki taksici de ayni parayı ödüyor ben de… bir adaletsizlik var bu iste. Bir dengeleme, sınıflandırma olsa çok iyi olur.
Taksicilik zor meslek …
Devletin taksicilere sağladığı ÖTV indirimi sayesinde hepimiz araçlarımızı yeniledik. Bağ-Kur konusunda da yenilemeler veya düzenleme olursa çok güzel olur.
Yorum Yazın