Dr. Üstün Ezer’in 8 Kasım 1998 de büyük çabaları ile kurduğu LÖSEV vakfı Aksaray’da 15 Temmuz milli irade meydanında sonat müziğin verdiği konserle kuruluş yıl dönümünü ve lösemili çocuklar haftasını kutladı. Kutlamada Ak İrfan ve Bilim Teknik Koleji öğretmenleri ve öğrencilerinin desteğiyle kutlandı. Kutlamaya Aksaray halkından da destek geldi. Vatandaşların lösemili çocuklara karşı bakış açısının değişmesi için öğrencilere ve halka maske dağıtıldı.
Lösemi nedir?
Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile lösemi hastalığı ortaya çıkar en çok 1-5 yaş arasında görülür. Erken teşhis önemlidir.
Belirtileri: solukluk, halsizlik, deride morarma veya kanama, nedensiz ateş, lenf bezlerinde büyüme, eklem veya kemik ağrısı, iştahsızlık, zayıflama.
Nedenleri: kanser yapan gıdalar, radyasyon yayan cihazlar, ilaçlar veya kimyasallar, bazı virüsler, psikolojik şoklar ve depresyonlar.
Tedavisi: kemoterapi: ilaç tedavisi 3 sene sürmektedir. Tedavi başarısı %92’ nin üzerindedir. Kemik iliği nakli: bazı hastalarımızda, vericiden alınan kök hücre nakledilmektedir.
Lösemiden korunmak için ne yapmalıyız?
Kansere karşı düzenli kontroller ve yılda en az 1 defa yapılacak Check-up'la erken dönemde fark edilerek, teşhis konulup tedaviye başlanabiliyor. Erken teşhis hastanın yaşam süresinin yanı sıra yaşam kalitesini de artırıyor. Bu nedenle kanserin tedavisinin yanı sıra erken teşhis edilmesi de hayati önem taşıyor.
Ailede kanser öyküsü ve geçmişi var ise kontrollerin daha düzenli ve sık yapılması gerekir. Eğer ailede kanser/lösemi hastası varsa diğer aile üyelerinin de lösemi hastası olma riski artar. Kanser yapan etkenlerden kaçınma (sigara, fazla yağ tüketimi, zararlı ışınlar, kimyasal maddeler vb.) Planlı çalışın, uykunuza dikkat edin ve erken yatın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin, yemek saatlerinizi geciktirmeyin. Gazlı içecekler, ketçap, boyalı şeker ve yoğurtlar, tatlandırılmış sütler ile hızlı ve aşırı sıcakta kızartılmış hamburger ve patatesleri tüketmeyin. 16 yaşından önce cep telefonu kullanmayın ve tablet, bilgisayar vb. elektronik araçlarla uzun süre vakit geçirmeyin. Bu araçları sadece eğitim amaçlı amacına uygun ve kısa süreli kullanın. Fabrikalardan denizlere ve akarsulara atılan kimyasal atıklara karşı mücadele edin. Çevrenizdeki telefon baz istasyonlarının kaldırılması için
etkinlikler düzenleyin. Düzenli spor yapın ve kendinizi fazla yormayın
Sigaradan, sigara içenlerden, alkol ve uyuşturucudan uzak durun
Çocuklarımızın beslenmesinde doğal ve organik ürünleri tercih edelim.
Ambalajları ve son kullanım tarihlerini kontrol etmeden,•TSE mührü olmayan ürünleri almayınız. Meyveleri sebzeleri mevsiminde tüketelim. Az tuz, az yağ, az şeker kullanalım. Günde 2 porsiyon sebze ve meyve tüketelim. Gıdaları iyi pişirin. Trans yağlardan uzak durun. Pozitif düşünün. Çözüm odaklı olun. Sadece kendiniz için değil, başkaları için de çaba harcayın. Haber\Foto: Yunus KARASAN
Yorum Yazın