Türkiye'deki seçim sürecinin yarattığı belirsizlik gibi nedenlerle 7 Haziran seçimleri öncesinde 2,60-2,70 aralığında seyreden dolar kuru 3 lirayı geçti. Bu da sıfır araç fiyatında artışa neden oldu. Sıfır araç fiyatının yükselişe geçmesiyle birlikte ikinci el piyasası da hareketlendi. Son 3 ay boyunca oto galericiler başta olmak üzere ikinci el araç satıcıları pazarın durgunluğundan şikayetçi.
ARAÇLAR EDERİNDEN FAZLA
İkinci el piyasasında otomobillere yapılan zammın, sıfır araçlardaki fiyat artışlarıyla paralellik gösterdiğini ancak sanal ortamda inanılmaz yüksek rakamların görüldüğünü anlatan Oto Galeri Sahibi Nedim Oğuz, "İkinci elde sıfırların fiyatlarının artmasıyla otomatik olarak bizim de zam yapma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Buna karşılık iki türlü artış var; biri sanal ortamdaki artış, ikincisi bizim sıfırlara endekslediğimiz artışlar. Sıfır otomobillere paralel olarak ikinci elde de fiyatlar son iki ayda yüzde 10-25 arttı ama sanal ortamda, internette adeta kanat taktı. Olması gereken fiyat artışının 2-3 katıyla araç pazarlanıyor. Burada vatandaşlar birbirlerinden görüp fiyat yazdıkları için ucu açık, sınır yok. Bir de bunlar araba görülmeden, eksper yapılmadan verilen fiyatlar. Ona da dikkat etmek lazım” dedi.
YÜZDE 10-25 ARASI ZAM
Şu anda ikinci el araçlarda yüzde 10-25 arasında zammın olduğunu hatırlatan Oğuz, “Zam oranı model, marka ve segmentine göre değişir. Dolar, avro ve altındaki oynamanın ardından, fiyat artışları son iki ay içinde oldu, biz de anlayamadık. İşin kötü tarafı biz de fiyatlara yetişemiyoruz. Araç sorana, fiyat vermeye korkuyorum, sürekli değişiyor. Buna rağmen talep de görüyor çünkü, sıfır otomobiller çok zam gördü, insanların alım gücünü zorluyor. Bu yüzden tercih halen ikinci elden yana. Döviz yükseldiği için vatandaş araç alıp satmaktan çekiniyor.
Bundan dolayı da araç kiralamaya tercih ediyor. Araba almaktansa böyle bir yolu izliyorlar. İnternette araba alım satımının her geçen gün gelişmesi oto galericileri olumsuz etkiledi. Vatandaş araç alacaksa ya da satacaksa Türkiye'de herkes tarafından bilinen internet sitesine aracının ilanını koyuyor. Bu şekilde aracını ulusal bir şekilde aracının ilanını veriyor. Ancak bunun vatandaş açısından bazı sakıncaları var. Araç satan herkes güvenilir değil.
Aracın kaydında da farklı yerinde sıkıntı çıkabiliyor. Zaman zaman araçlara savcılık tedbiri koyuluyor. Böyle durumlarda vatandaş mağdur oluyor” diye konuştu. Artık bütün oto galericilerin interneti kullandığını ifade eden Oğuz, “Devir internet devri oldu.
Artık bütün galericiler interneti kullanıyor. Biz de dahil olmak üzere araçlarımızın ilanını bu sitelere koyuyoruz. Aslında araçlar pahalı değil. Şu şekilde pahalı değil. İyi araç her zaman pahalıdır. Araba kötüyse piyasa ne kadar pahalı olursa olsun aracın ederi bellidir” şeklinde konuştu.
ARAÇ KİRLAMADA ARTIŞ
İkinci el araç piyasasının cep yakmasıyla birlikte vatandaşın araç kiralamaya yöneldiğini kaydeden araba kiralama firmasının sahibi H. İbrahim Sessiz de, “Bayram önü Aksaray'da bütün rent a car şirketlerinde bayramda araç kalmadı. 2 binin üzerinde Aksaray’da araç kiralandı. Özel günlerde araç kiralama revaça çıkıyor. Döviz ve faiz oldukça pahalı olduğu için vatandaş araç kiralamayı tercih ediyor. Geçen aylarda faiz oranları oldukça düşüktü.
Şimdi faiz oranları oldukça arttı. Bankalar 0.90 faiz ile kredi veriyordu. Şimdi ise 1.25 kredi veriyorlar. Daha 3 ay öncesine kadar bu oran maksimum 0.95 liraydı. Şu anda Türkiye'de istikrar yok. 1 Kasım seçimlerinden sonra halkın güvenini kazanan bir hükümet kurulursa tekrar piyasa toplanacaktır. Hiçbir şey yokken durduk yere sıfır araçlara yüzde 2 zam yapıldı. Sıfır araçlara zam yapılınca ikinci ele de doğrudan zam geldi.
Belli kişiler bu zamları belirliyor. Orta ölçekli esnaf bundan zarar görüyor. Araç alacak ya da satacaklara benim tavsiyem kurumsal firmaları tercih etmeleri. Bu şekilde karşılıklı olarak hiçbir sıkıntı yaşanmaz” açıklamasını yaptı.
Yorum Yazın