© Aksaray Meydan 2020

Trafikte Tehlike Saçıyorlar

Günümüz teknolojisinden çok uzak olan bu araçlara yapılan motifliyelerdi yüzünden aracın kontrolü imkânsız hale geliyor ve ölümlü kazaların gerçekleşmesine neden oluyor.

Tofaş'ın Türkiye'de ürettiği ve “Kuş serisi” olarak adlandırılan “Şahin, Doğan, Kartal” modelleri, yıllar önce üretimi durdurulmalarına rağmen hala ilgi görüyor. 2001 yılında üretimi durmasına karşın “şahinciler” ile adlandırılan bir kesim ise trafikte tehlike saçıyor. Otomobilin hesaplı olması, özellikle de yedek parçasının bolluğu, kolay motifliye edilebilmesi nedeniyle sanayilerin vazgeçilmez otomobili olan şahin, güvenlik eksikliği de ön plana çıkıyor. Şahinlerin motifliye edilerek motorunun güçlendirilmesi aracın kontrol edilmesini güçleştiriyor. Günümüz teknolojisinden uzak olduğu için en küçük kazalarda bile araç, hurdaya dönüyor.

EGZOZ PATLATMA YARIŞI

Aksaray’daki ikinci el pazarında en çok el değiştiren araçlar arasında yer alan şahinin alım ve satımı kolay olduğu için alıcı kitlesi de her geçen gün artıyor. Aracın parçasının çok ucuz ve kolay bulunabilmesi, aracın motifliye edilmesine neden oluyor. Şahin serisinde en popüler olan motifliye çeşidi ise “Turbo egzoz”. Şahinciler arasında buna “egzoz patlatma” deniliyor. Şahinciler, gürültülü egzoz sesiyle çevreyi rahatsız ederek, gürültü kirliliğine neden oluyor. Motoru güçlendirilmiş bu araçların yakıt yönünden tasarruf sağlamaması nedeniyle aileler arasında tercih edilmiyor. Gençlerin,  "Tofaşk" olarak nitelendirmesi tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. 

 

"ÖLÜMLÜ KAZALARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR"

Motifliye konusunda birbirleriyle yarışan gençler, zaman zaman sosyal medya aracılığıyla bir araya gelerek Aksaray’ın belirli bölgelerinde araçlarını sergiliyor. Bir araya gelen gençler, birbirlerine üstünlük sağlamak amacıyla yarışarak trafiği alt üst ediyor. Yoğun trafik içerisinde kuralları hiçe sayan şahinciler, yol üstünlüğünün daima kendisine olduğunu düşünüyor. Birçoğu da trafik kurallarını bilmediği için, ölüm makinesi gibi trafikte dolaşıyor. Kendi canlarını hiçe sayan bu gençler, başkalarının da hayatını tehlikeye atıyor. Ölümlü kazaların birçoğunu da bu araçların neden olduğu biliniyor.

Birçok kişi daha kaç gencin bu şahin uğruna hayatını kaybedeceğini, bir an önce bu araçların toplanması gerektiğini ifade ediyor.

Haber: Portal Gazetesi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER