STK' lara gözlük odaları da katıldı
AKSARAYOptik gözlükler ve SGK ödemeleri hakkında bilgilerine başvurduğumuz Muammer KÜÇÜKER’DEN Aksaray için faydalı olabilecek bilgiler edindik. Meslek hayatında 30 yılı devirmiş bulunmakta olan Muammer KÜÇÜKER, mesleğin duayeni olarak bize bildiği her şeyi aktardı. Bunun yanında da Saatçioğlu otelde gerçekleştirdikleri Gözlük Odalar Birliğinin müjdesini de vermiş oldu.
SGK 2019 yılı içerisinde gözlüğe ne kadar ödeme yaptı ve bu fiyat 2020 yılında da aynımı kalacak?
SGK’nın gözlük ödeme ücreti 2004 yılından beri hiç değişmedi 40 TL olarak 15 yıldır aynı.Bu yıl Gözlük Odalar Birliği kurulduğu için 2020 yılında gözlük ücretlerinde yani SGK’nın ödeme miktarında artış bekliyoruz.
Gözlük Odaları Birliği Her İlde var mıydı? Aksaray mı bu konuya sonradan dahil oldu?
Tabi var olan iller vardı. Türkiye’de 7 bölgeye dağıttılar. Adana bölgesine bizi yani Aksaray’ı bağladılar.100 gözlükçünün olduğu iller bağlanabiliyor. Daha önce Kırşehir, Nevşehir ve Niğde birleşip 100’ü tamamlayamamıştık.
Vatandaşın alım gücü ne oranda peki?
Vatandaşın %80 ‘i 40 liraya gözlük olmadığı için belli bir fark ödemek zorunda. Ve bu farkı ödemekte zorlanan çok insanımız var açıkçası.
En ekonomik gözlükler; 120 liradan başlıyor bunun 40 lirasını kurum ödüyor. SGK ise 3 yılda bir gözlük ödemesi yapıyor. Yani bu yıl gözlük alan birisi 3 yıl kurum ödemesi alamıyor.
Emekli Sandığı-SGK ve özel sigortalar da mı aynı parayı ödüyor?
Bazı bankaların kendilerine ait sağlık yardım sandığı olduğundan dolayı farklı miktarlarda ödemeler yapıyor. Diğer resmi kurumlar ve 4-C’ye tabi memurlar için ödenen miktar sabit 40 lira. Birde EĞİTİM-BİRSEN ve HAK-İŞ sendikaları ile anlaşmalı optikçiler var. Bunlarında %20 gibi bir oranda indirimleri mevcut.
Göz kusurlarına göre de fiyatlar değişiyor tabi;
Kişiye özel camlar var! Mesela kişinin yüz yapısına ve çerçeve yapısına göre değişiyor. Yada Hipermetrop camlarda çap küçültme ve gözün içinde daha doğal durması için yapılır. Miyop kusurlarında ise camlar %35 ile %65 arasında inceltilerek yapılır. Bu inceltme işlemi camlar çerçevenin kenarından taşmasın diye uygulanır. Yani halk arasında şişe dibi terimine maruz kalınmaması için. Hal böyle olunca fiyatlar da bu etkenlere bağlı olarak artış gösteriyor. 160 ile 350 lira arası çerçeveye ek olarak fiyat artışı oluyor.
Birde lensler var;
İnsanlar muayene olmadan lens almasınlar; bilinçsiz kullanılan lensler kişilerin gözünde beklenmedik enfeksiyonlara yol açabilir. Doktorlar gözün kuruluğuna, hidrojen ve oksijen geçirgenliğine bakarak lens öneriyorlar. Kişi uygun fiyatlı diye internetten sipariş edip kullandığında ise hüsranla karışılabiliyor.
Meslek hayatında 30 yılı deviren biri olarak bizlere tavsiyeniz nedir ve gözlerimize nasıl bakmalıyız?
Şimdi benim bir sloganım var; ‘ Göz milyonları kazanır; milyonlar gözü kazanamaz’. Gözlerimizi yaz ve kış ayları boyunca kaliteli camlara ve çerçeveye sahip güneş gözlükleriyle korumalıyız. Filtreli camların gözleri daha iyi koruduğunu biliyoruz. Göz kaslar sayesinde hareket eden bir organ; bu kaslar fazla yorulduğunda göz yorgunluğu oluşuyor. Haliyle camlar kaliteli olursa kişi bu durumu en hafif düzeye indirir. Birde pazarlarda satılan Çin’den ucuza gelen gözlükler, kullanan kişilerin gözlerine inanılmaz zararlar veriyor bunlardan da kaçınmaları lazım. Bir optisyen müşterinin yüzüne gidebilecek en ideal gözlüğü bilir, gözlük alırken de mümkün mertebe bu uyarılara da dikkat etsinler. Haber\Foto: Melike MUŞTU
İlginizi Çekebilir