© Aksaray Meydan 2020

Sıfır konut için tapu harcı ve konutta KDV indirimi gündemde

Korana virüs salgını sonrası yeni normale geçiş dönemi ile süreçte en çok yara alan sektörlerin başında yer alan konut sektörü için de yeni kredi destek paketi açıklanmıştı. Sıfır konutlar için yüzde 0.64 ve ikinci el konutlar için yüzde 0.74 faiz oranı ile sunulan özel kredi kampanyası ile yoğun talep yaşanırken rekor kıran konut satış rakamları müteahhitleri çok sevindirmedi.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası ile 1 sene ertelemeli kredi kullanma imkanı sunulması konuta olan talebi rekor oranda arttırdı. Ancak gelen ilk verilere göre daha düşük fiyatlı olması nedeni ile vatandaşın öncelikli tercihi yine ikinci el konut alımları oldu. 

İnşaat sektörü sıfır konut satışlarına yeni teşvik desteği istiyor! 

Konut satış rakamlarına yaşanan rekor artış inşaat sektöründe yüzleri yine güldürmedi.  Vatandaşın daha düşük fiyat imkanı sunulan ikinci el konutlara yönelmesi sıfır konut satış rakamlarında kredi indirimi ile beklenen artışın yaşanmasını engelledi.  Konu hakkında açıklamada bulan uzmanlar "İnşaat sektöründeki faaliyetlerin devamı için gerekli olan finansmanın doğru adrese yönlendirilmesini sağlayacak 1. El konutlarındaki ekstra faiz avantajının olması da artı bir değer olarak görüyoruz. İnşaatların yoğun olduğu şehirlere göre verilecek kredi miktarının ayarlanması, bankaların açıkladığı kredi paketi her yönüyle düşünüldüğünü gösteriyor. KDV ve harç gibi dolaylı teşvikler de bu tarihi fırsatı taçlandırabilir" diyerek sıfır konutlara özel yeni teşvikler istemişti. 

Tapu harcı indirimi ve sıfır konutta kdv indirimi sıfır konuta olan ilgiyi arttırır! 

Tapu harcı 2020 yılında konutu satan taraftan yüzde 2 ve konutu satan taraftan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 olarak tahsil ediliyor.  Yani 200 bin liralık konut satışı yapan taraflar 4 bin lira satıcı ve 4 bin lira da alıcı taraf olmak üzere 8 bin lira tapu harcı ödüyor. Yine sıfır konutlara yapılacak KDV indirimi de konut satış fiyatlarını düşürmesi açısından büyük bir öneme sahip bulunuyor.  Sıfır konut satışını arttırmak ve konut stokunu eritmek için inşaat sektörü tapu harcı indirimi ile sıfır konutlara özel sıfır tapu harcı ve konutta KDV indirimi teşviklerinin hayata geçirilmesini istiyor.  Konunun Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a iletildiği ve konu hakkında çalışma yapılması istendiği iddia edildi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER