© Aksaray Meydan 2020

Nüfusumuz 450 Bini Aştı

Yaz sezonu öncesi sayımlardaki rakamı 382 bin 806 olan Aksaray’ın nüfusu yurtdışındaki vatandaşların gelmesiyle 450 bine yaklaştığı düşünülüyor.

Başta Belçika, Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine 50 binin üzerinde Aksaraylı gurbetçi vatandaşın bulunduğu tahmin ediliyor. 40 yılı aşkın süredir devam eden Avrupa'ya göç serüveni, son yıllarda birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalıyor. Avrupa ülkelerindeki sıkıntılar ve Türkiye ile bulunulan ülke arasında değişen ekonomik dengeler gurbetçileri fazlasıyla etkiliyor.

 

Bu yıl Aksaray’a gelen gurbetçi sayısında yaklaşık yüzde 40 oranında bir düşüş olduğu tahmin ediliyor. Bu düşüşün ana sebeplerden biri kişi başı 750 Avro'yu aşan uçak bilet fiyatları olarak göze çarpıyor. Yüksek bilet fiyatları nedeniyle karayolunu tercih eden gurbetçilerin yolculukta yaşadıkları sıkıntılar da Türkiye'ye geliş durumlarını etkiliyor. Haziran ayının ortalarından itibaren başlayan memleket yolculuğu yaklaşık 5 haftalık tatil sonrasında geri dönüş ile tamamlanıyor. Çoğunlukla çalışan kesimin oluşturduğu gurbetçilerin, emekli olanları ise yılın 6 ayını Aksaray'da, diğer 6 ayını ise Avrupa ülkelerinde geçiriyor. Ağustos ayının sonlarına doğru biten gurbetçilerin tatil serüveni bir sonraki yıl yaz aylarının gelmesi ile tekrar başlıyor.

Haber: Anadolu Expres

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER