© Aksaray Meydan 2020

Kaynağımız var kullanamıyoruz

Son yıllarda Dünya’da kabul gören Jeotermal Enerji konusunda Aksaray zengin kaynaklara sahip olmasına karşın bunu bir türlü gerektiği gibi değerlendiremiyor. Özellikle eski bir volkan olan Hasandağı kaynaklı Jeotermal Enerji değerlendirilebilirse ısınma başta olmak üzere turizm ve seracılıkta da kullanılabilecek.

Jeotermal kaynaklar bakımından Türkiye’nin en şanslı illeri arasında yer alan ancak bir türlü istenilen atılımı gerçekleştiremeyen Aksaray’da özellikle Hasandağı eteklerinde birçok su kaynağının turizm ve tarıma kazandırılması bekleniyor.

Hasandağı’nın hala sönmemiş bir dağ oluşundan dolayı keşfedilen su kaynakları yıllar geçmesine rağmen turizm veya enerji anlamında şehre kazandırılamadı. 2004 Yılı içerisinde kısa adı MTA olan Maden Tetkik Arama ekiplerinin Güzelyurt ilçesi ve çevresinde yaptığı uzun çalışmalar sonunda istenilen sıcaklıkta suyun yeri tespit edilmiş daha sonrada aynı bölgede sondaj çalışması başlatılmıştı. Yapılan çalışmalar suyun sıcaklığı hangi alanlarda kullanılacağı gibi bilgiler şehir idarecileriyle paylaşıldıktan sonra çalışmalara son verilmişti. O dönem Aksaray’da yapılan çalışmalar hakkında konuşan MTA ekipleri Jeotermal kaynaklar bakımından Hasan dağı etkisi ile önemli kaynaklara sahip Aksaray’ın su kaynaklarını ısınma, turizm ve seracılıkta kullanabileceğini söyleyerek pası şehir idarecilerine atmışlardı. Bu çalışmaların üzerinden geçen 15 seneye rağmen jeotermal kaynaklar konusunda bir ilerleme olmadı.

Jeotermal alanda istediği yatırımı alamayan şehrimiz son olarak KOP bölgesinde başlatılan bölge illerin jeotermal kaynaklarının verimli kullanımı çalışmaları ile yeniden umutlandı. Ancak bu yatırım kanallarının yine çoğunlukla Konya ve ilçelerine mi yoksa potansiyeli fazla olan illere mi yapılacağı merak konusu oldu. KOP bölgesel bir yatırım gurubu olmasına karşılık merkezi ve yatırım alanları anlamında Konya ve ilçelerinde daha fazla yatırım yapan bir oluşum olarak değerlendiriliyor. Özellikle tarımsal sulama konusunda acil su bekleyen iller olmasına rağmen yatırım konusunda Konya ve ilçelerine yoğunlaşan KOP yönetiminin bölge illerine gelmeyerek tüm çalışma ve yatırımların yer alacağı proje çalışmalarını da Konya’da yapması vatandaşlar tarafından da eleştirilere neden oluyor. KOP desteklemeleri konusunda umutsuz olduklarını belirten bölge çiftçileri açıklamalarında; “Aksaray deyim yerindeyse Türkiye’nin üvey evladı gibi. Merkezde olmamıza rağmen getirilemeyen tren ve hava yolu. En verimli arazilere getirilemeyen tarımsal su. Bu sorunları görmeyen ve duymayan idareciler. Daha ne diyelim. KOP diye bir oluşum var ancak bu oluşum Konya’dan başka yeri bilmiyor. Konya’nın Ereğli ilçesi bile bu kurumdan daha fazla sulama desteği almıştır. Örneğin yarın bir gün Cihanbeyli de bulunan 40 derece sıcak su çıkan bir kuyu bu destek programlarına eklenirken Aksaray’da çıkartılan 80 derece üzerindeki su bu destekten alamayacaktır. KOP idarecileri bu güne kadar kaç kez gelip bölge çiftçisini dinledi. Şehirde birkaç STK dışında kimse tarımsal sulama konusunda konuşmuyor. Afyon’da birçok çiftçi termal sular sayesinde seracılıkla yılda birkaç çeşit ürün yetiştiriyor. Bölge bu alanda ciddi turizm yatırımı alıyor. Bazı evlerin termal sular sayesinde ısıtıldığını biliyoruz. Bu kapasitede de sıcak su çalışması yıllar öncesinden Güzelyurt’un üst kısmında Niğde sınırında yapıldı. Ama bu çalışma sonucu ne oldu bunu bilen duyanlar sessizliğe büründü” dediler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER