© Aksaray Meydan 2020

İkinci el otomobil satışlarında ekspertiz raporu zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Ağustos'ta yürürlüğe giren ikinci el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yönetmelikle ilgili, TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ayözge, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin, satış tarihten önce 3 gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olunduğunu hatırlattı.

Koronavirüs salgını nedeniyle oldukça zor durumda kalan otomobil pazarı, yavaş yavaş normale dönmeye başlarken, Ticaret Bakanlığı da ikinci elde satış şartlarını daha sağlıklı hale getiren bir yönetmelik devreye soktu. Temmuz ayında ikinci el otomobillerin fiyatı yüzde 7,5 oranında artarken, yılbaşından bu yana yaşanan fiyat artışı yüzde 35'e ulaştı. İkinci eldeki satışı daha güvenli hale getiren bu yönetmelikte, ekspertiz raporu alınması koşulu da öne çıkan maddeler arasında yer aldı.

SATIŞTAN 3 GÜN ÖNCE EKSPERTİZ RAPORU ALMA ZORUNLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ
TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, satıştan 3 gün önce alınması gerektiğine dikkat çektiği ekspertiz raporu ücretinin, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödeneceğini de belirtti.

"SATIŞ YAPMAK İÇİN 31 AĞUSTOS TARİHİNE KADAR YETKİ BELGESİ ALINMALI"
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtları ticaretine ilişkin yeni yönetmeliğe göre kullanılmış otomobil alım satımı yapan kişiler 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi almak zorunda.

Yeni düzenlemeyle birlikte araç alım satımının önemli bir halkası olan "oto ekspertiz" konusunda da adımlar atıldı. İkinci el oto piyasası 1 Eylül'e hazırlanıyor 


"YETKİ BELGESİ OLMAYAN, BİR YILDA 3 ARAÇ SATABİLECEK"
Yeni düzenlemeyle değişecek konulara değinen Ayözger, "Yetki belgesi olmayan firmalar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek. İkinci el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihten önce 3 gün içinde ekspertiz raporu almak zorunda olacak. Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenecek. Model yılına göre 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu olmayacak." ifadelerini kullandı.

"RAPORUN EN AZ 5 YIL SÜRE İLE SAKLANMASI ZORUNLU OLACAK"
Yönetmelikte en önemli detaylardan birinin ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik olduğuna belirten Ayözger, "Raporun, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az 5 yıl süre ile saklanması da zorunlu olacak." dedi.

"SATIŞ TARİHİNDEN İTİBAREN 3 AY VEYA 5 BİN KİLOMETRE GARANTİ"
Garanti kapsamına giren hususlarla ilgili açıklamada da bulunan Ayözger, "Ticareti yapılan ikinci el otomobil, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek." ifadelerini kullandı.

"ARAÇLAR GARANTİ ALTINA ALINACAK"
Ayözger garanti kapsamı dışında yer alan hususlarla ilgili ise "Ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarı bildiği halde mevcut aracı alan kişiler bu garanti sisteminden faydalanamayacak. Bununla birlikte satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlarda garanti kapsamında bulunmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

UYGULAMA DAHA GÜVENLİ ORTAM SAĞLANMASI İÇİN
Yeni yönetmelik ile birlikte, özellikle ikinci el pazarında yapılan yasa dışı işlemlerin önüne geçilmesi ve daha güvenli bir ortam yaratılması planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER