© Aksaray Meydan 2020

GENÇLERİN KİMLİK ARAYIŞI VE MADDE BAĞIMLILIĞI

Önemli bir toplum sağlığı sorunu olan toplumda özellikle gençlerde madde bağımlılığı gün geçtikçe toplum bireyselliştikçe tehdit ve etkisini arttırmaktadır.

Sorunu masaya yatırmak bu sorunun ülkemizi toplumumuzu ne kadar etkilediğini tespit etmek sorunun taraflarına bu meselenin boyutlarını, sonuçlarını anlatmak öncelikli işimiz olmalıdır.

Madde bağımlılığı ile mücadele etmek için elini taşın altına koymak aynı zamanda ateşten bir gömlek giymektir. Çünkü karşınıza aldığınız kişiler bu işten ciddi rant elde eden halkın sağlığı umurunda olmayan içlerinde bir zerre vicdan taşımayan suç makinaları bazen terör örgütleri bazen de girmiş olduğu yoksunluk krizi nedeni akli melekelerini bir kenara bırakmış bağımlı kardeşin olabilir Buna karşılık yanındakiler ise gözü yaşlı elinden bir şey

gelmeyen bir anne baba yada eştir.

Toplumun tamamı yanınızda gibi görünür ama ihtiyacınız olduğunda devletten başka kimseyi yanınızda göremezsiniz. Bunun için kurulmuş bir çok stk ya tabela derneğidir ya da suya sabuna dokunmadan bu işi götürelim protokolde yer alalım derdinde olan insanlar topluluğudur.

Mücadelenin en önemli aşaması durumu doğru tespit etmek, kavramları doğru tanımlayıp doğru yere koymak ve gerçekçi olmak ve kanuni sınırlar içinde kalmaktır.

Bağımlılık nedir: İnsan vücudunun işlevini olumsuz yönde etkileyen madde kullanımı bundan zarar gördüğünü bilerek bu maddeyi kullanmayı bırakamamasıdır. Genellikle bu tip maddeler

2-3.kullanımdan sonra bağımlılık yapan maddelerdir. Sigara, Alkol ve uyarıcı ilaçlar maddeler bunların en önemlileridir. Tıbbi tedavisi çok zor olan bu bağımlılıklarla en iyi mücadele yolu gençlerimizi ne pahasına olursa olsun bu maddelerden uzak tutmak olmalıdır.

Gençlik Vücutsal gelişimin değişimle en sert sınandığı

dönemdir. Ruhsal ve fiziksel değişim döneminde gençler kendilerine toplum içinde yeni bir kimlik yeni bir konum oluşturacaklardır. Bu oluşturdukları kimlik ve konum onların geleceğini şekillendirecek hayatına yön verecektir. Bu değişim ve dönüşüm döneminde gençlerimiz özel bir ilgi ve alakaya muhtaçtır. Bu dönemde yapılacak olumlu yönlendirmeler çocuğu olumlu yönelimlere kanalize edebileceği gibi, İlgi eksikliği ,çocuğun kırılgan yapısı ve risk almaya çok meraklı çocuğun geleceğinde tamir

edilmesi çok zor yaralar açabilir.

Gençliğimizin 14-18 yaş aralığı madde bağımlılığı ve kimlik kazanımı açısından en önemli dönemidir. Gençlik bu dönemde kazanılır yada bu dönemde kaybedilir. Gençliğimizin bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için Ailelere, Okul idarelerine, konu ile ilgili stk lara büyük işler düşmektedir. Özellikle bu dönemde gençlerimizin sık sık okul rehber öğretmenleri ve psikologlar ile görüşmeleri sağlanmalı çocukların zihinsel yönelimlerini tespit edilip spor, müzik resim ,fotoğrafçılık ,blok yazma, kitap okuma, Robotik kodlama, dil öğrenme gibi hobilerden en az bir iki tanesini çocuklarımıza kazandırılmalıdır.

Biliyoruz ki bir uğraşı olan çocuk somut düşünceden soyut düşünceye çok daha rahat geçecek hayatını çok daha kolay anlamdırabilecektir. Çocuğun edinmiş olduğu beceri toplumsal konumu ve kimliğini inşa edecek arkadaşları arasında öne çıkmak için madde kullanımına ihtiyaç duymayacaktır.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE VE EĞİTİM DERNEĞİ BAŞKANI

BİROL METİN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER