© Aksaray Meydan 2020

Ekim sezonu sancılı başlıyor

Türkiye nin önemli tarım merkezlerinden olan Aksaray da çiftçiler ekim için tohumluk hazırlıklarına başladı.

Bazı çiftçiler, temizlenmesi için tohumlukları selektörlere götürürken, bazıları da hazır tohumluk alıyor. Ekim işleminin 2 ay sürdüğü Aksaray’da çiftçi, önümüzdeki günlerde tohumu gübreyle buluşturacak. Hububat hasadını aylar öncesinden tamamlayan çiftçiler ekim için tekrar hazırlıklara başladı. Bazı üreticiler, ekmek için hazırladıkları tohumlukları selektörlere götüren çiftçiler burada eleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Bazıları da hazır, çuvallanmış tohumları almayı tercih ediyor. Birçok çiftçinin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle ekim zamanının da iyi belirlenmesi önem arz ediyor. Hasat döneminde buğday ve arpa fiyatlarında meydana gelen artışa bağlı olarak tohum ve gübrenin fiyatı da artıyor.

 

Ekim Sezonu Sancılı Başlıyor

Çiftçinin ekim sezonu için hazırlık yaptığını belirten Ziraatçılar, "Bu ekim sezonu da sancılı başlıyor. Orta sınıf çiftçi sıkıntılı. Gübre fiyatları her yıl olduğu gibi bu ekim döneminde de artıyor. Tohumluk buğday da arttı. Susuz kıraç arazilerde yer yer kuraklık yine hakim. Bölgemiz yeterli yağış almadı" dedi. Üreticilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da kuraklığa dayanıklı ve kalitesi yüksek tohumları tercih ettiğini belirten Ziraatçılar, "Çiftçi satamayacağı buğdayı ekmiyor. Bir hafta 10 gün içinde çiftçi tohum ve gübreyi toprakla buluşturmaya başlar" diye konuştu.

 

Erken Ve Geç Ekim Sakıncalı

Ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Ziraatçılar, "Ülkemizde çevre şartları nedeniyle buğday ve arpada çeşitlerin bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan tarım teknikleri de farklıdır. Çiftçilerimiz ekim zamanını çok iyi belirlemelidir.

 

Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da 8-10 derece olmalıdır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER