© Aksaray Meydan 2020

Aksaray’da Deprem Riski var

Yakın zamana kadar Deprem Riskli Bölgeler içerisinde olmadığı şeklinde yanlış bin inanış içerisinde olan Aksaray’ın da deprem riski taşıdığı bilimsel veriler ile ortaya konuluyor. Tuz Gölü Fay Hattı Uzantısı üzerinde bulunan bazı bölgeler ciddi risk taşırken, TOKİ başta olmak üzere bu hat üzerinde yapılan toplu yapılaşmalar büyük risk oluşturuyor.

Aksaray’ın Deprem Riski Taşıyan Bölgeler içerisinde bulunduğu her geçen gün ortaya konan bilimsel veriler ile gitgide daha fazla ciddiyet kazanıyor.

Yakın zamana kadar halk arasında bir inanış haline gelen; “Deprem Kuşağı içerisinde bulunmayan birkaç ilden birisi de Aksaray” inanışının, bilim adamlarının açıklamaları ve yenilenen fay hatları haritaları ile ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

Üstelik bu gerçek Devletin Yetkilileri tarafından uzun zamandır bilinmesine karşın, başta TOKİ olmak üzere fay hattının geçtiği bölgelerde oluşturulan toplu yapılaşmalar olası bir deprem halinde çok ciddi tehlikeye de zemin hazırlıyor. Ciddi bir yerleşke haline gelen TOKİ Bölgesi ise Tuz Gölü Fay Hattının geçtiği bölgenin tam üzerinde bulunuyor. TOKİ Bölgesinden başlayıp Kurtuluş Mahallesi altında devam eden fay hattı Aksaray için ciddi bir risk oluşturuyor.

TOKİ Bölgesi olarak adlandırdığımız bölge dönemin Belediye Başkanı Osman Ertuğrul zamanında toplu yapılaşmaya açılırken, o günün koşullarında alınması gereken Sağlam Zemin Raporunun bu gün halen bulunmadığı da yine iddialar arasında. Bu rapor bulunmamasına karşın Ertuğrul’un Belediye Evleri Projesinin ardından TOKİ tarafından büyük bir yerleşim birimi oluşturması ve yetkililerin de buna izin vermiş olmasının nedeni halen anlaşılabilmiş değil.

Aksaray’ın Deprem Riski taşıdığı konusunda uzman bilim adamları zaman zaman çeşitli veriler ve söyleşiler ile deprem gerçeğini ortaya koymasına karşın devam eden yapılaşmalarda bu riskin ne kadar gözönünde tutulduğu da ayrı bir merak konusu. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen "Bilim Söyleşileri" kapsamında Aksaray'da 'Deprem ve Türkiye'nin Gerçeği 'konulu konferansta bir konuşma yapan Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Tahir Nalbantçılar; Tuz Gölü Fay Hattı’nın Aksaray için ciddi bir deprem riski oluşturduğunu belirterek Aksaray'daki yapılaşmalarda deprem riskini göz önünde bulundurmak gerektiğinin altını çizdi ve şunları söyledi:

“"Ecemiş hattı ve en son Ankara gerçekleşen Bala depremi Aksaray'ı da etkilemiş ve sarsıntı meydana gelmiştir. Zemin yapısı da oldukça suya doygun olduğu için riskli alanlarını kapsayan bölgeler arasına girmektedir. Aksaray'ın zemin yapısının suya doygun olması ve deprem esnasında çok rahat bir şekilde etkilenebilecek olmasından ötürü burada jeolojik ve jeoteknik incelemelerin en detaylı şekilde yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bina dizaynının da buna göre yapılması gerekmektedir. Yer seçiminde de sağlam zeminlere doğru kayılması gerekir.".

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER