AKMEK Belediyenin yüzakı
AKSARAYAksaray Belediyesi tarafından, dönemin Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın projesi olarak kurulan AKMEK faaliyetlerine devam ediyor.
Aksaray Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı AKMEK (Aksaray Belediyesi Kadın Aktivite Merkezleri-Aksaray Belediyesi Meslek Edindirme Kursları) çalışmalarına hızla devam ediyor.
Dönemin Belediye Başkanı Nevzat Palta tarafından 2010 yılında kurulan AKMEK, kursiyerlerine verdiği MEB onaylı sertifikalar ile hem onları meslek sahibi yapıyor hem de kadınları aktif yaşam sahasına tekrardan kazandırıyor. AKMEK Merkez Bina sorumlusu Canan Köse ise birimin kuruluşundan bu yana çalışmalarına devam ediyor. Çalışma süresi boyunca 5 yıl çini hocalığı ve günümüzde idarecilik yapan Köse, kursun kadınların sadece ev hayatında değil sosyal hayatta da yerlerinin olduğunu, yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda kendilerine uygun birçok kursun bünyelerinde mevcut oluşundan bahsetti. İlk olarak 6 branşta açılan kursların şu an kadınların istekleri ve anketler doğrultusunda 13-14 adet farklı kursa dönüşmesi ve sınıfların 15-25 kişi ortalamasında seyretmesi kadınların kurslara olan ilgisini gözler önüne seriyor. AKMEK Merkez Binası tarihçe olarak da oldukça köklü tarihe sahip. 1957 yılında yapılan bina, ilk olarak Azmi Milli Un Fabrikası Lojmanı olarak uzun bir süre kullanılmış. Daha sonra nikâh dairesi olarak kullanılan bina en son belediye tarafından tekrar restore edilerek birime tahsis edilmiş. Kurslar ilk başlarda tek zamanlı planlanmış olup günümüzde 3 dönem (Okul 1.dönem, okul 2.dönem ve yaz kursları) ve günde 2 grubun 3’er saat mesleki, kültürel-sosyal ve sportif faaliyetleri ile kadınlara ve çocuk gruplarına geniş alanda sosyalleşme imkânı sağlıyor. Toplamda 5’i aktif kullanılan ve birisi için ise gün sayılan 6 bina, 3 yönetici ve 26 eğitimci kadrosuyla güçlüce yoluna devam eden AKMEK ayrıca küçük çocuğu olan kadınlar için bir de oyun odası hizmete sokmuş durumda. 3-6 yaş grubunun kullanabileceği oyun odasında çocuklar güzel vakit geçirirken anneleri de üst katta bulunan sınıflarda eğitim görebiliyor. Ayrıca saatleri birbirine çakışmadığı sürece 3 farklı kursa kayıt imkânının bulunduğu birimin, gerekli izinlerin alındığı takdirde kurs sınıflarını her vatandaş gezebilmekte. İster hobi isterse de meslek edinmek için alınan kurslarda kendi işletmelerini açmış, esnaf olan birçok vatandaş mevcut. 30 TL gibi sembolik bir kayıt ücreti alan AKMEK Hamidiye Mahallesindeki binasında bu uygulamayı kaldırmış durumda. Vatandaş, masrafları kendine ait olduğu sürece dilediği kurstan özgürce yararlanabilmekte. Kadınların eşlerinin rahat olmalarını söyleyen Köse, ‘’Daha önce böyle bir öğrencimiz vardı. Eşinden habersiz kurslara gelen öğrencime, eğer burada vakit geçirmeyi seviyorsan eşin de bilsin eşinden habersiz nereye kadar gelebilirsin, dedim. 2-3 ay kadar böyle devam ettikten sonra eşi öğrendi ve burayı görmek istedi. Geldi, gördü ve o kadar beğendi ki çalışmalarımıza destek olmak istedi. Eşleriniz güvenilir ellerde, telaşlanmanıza gerek yok.’’ İfadelerinde bulunan Köse, ilgi duyan vatandaşları Kadın Aktivite Merkezlerini görmeye davet etti. HaberFoto: Meryem SELÇUKER-A.Kuzey KIBRIS
İlginizi Çekebilir